Nóż Szefa Boker Solingen Core Professional 21 cm
Opis
Nóż szefa kuchni jest jednym z najważniejszych noży w kuchni i jest częścią
podstawowego wyposażenia. Ma nieco szersze i dłuższe ostrze niż nóż uniwersalny. Smukła
końcówka jest idealna do cięcia cebuli lub małych warzyw. Dzięki swojej
długości może być również stosowany jako nóż do mięsa. Nawet duże warzywa
mogą być nim łatwo krojone.
Długość całkowita 340 mm, długość
klingi 207 mm, grubość klingi 1,0 - 3,8 mm, waga 240 g.
Seria Core doskonale łączy w sobie ponadczasowy klasyczny wygląd z ergonomią i praktycznością. Masywna wklęsłe ostrze ze stali chromowo-molibdenowo-wanadowej (X50CrMoV15) jest zoptymalizowane przez złożony proces ręcznej obróbki, która porządkuje jej wewnętrzne struktury. Następnie klingi są odpuszczane do twardości 58 HRC. Aby zapewnić dłuższą żywotność ostrza i jeszcze dokładniejsze cięcie, krawędź tnąca jest dokładnie obrabiana.
Garda zabezpiecza przed ześlizgnięciem się ręki na ostrze. Praktyczne i
idealnie dopasowane rękojeści wykonane z tworzywa sztucznego podnoszą walory estetyczne i użytkowe
noża. Dzięki temu noże są bardzo odporne na wilgoć i mogą być
również bezpiecznie stosowane w profesjonalnym cateringu.
Zwłaszcza w
kuchni, higiena zawsze musi spełniać najwyższe
standardy!