Jedną z najbardziej ekscytujących rzeczy w tym nożu jest ząbkowana krawędź, która w połączeniu z asymetrycznym, dwustronnym ostrzeniem sprawia, że ostrze to pozostaje w gotowości do pracy przez bardzo długi czas. Ząbki na krawędzi wywierają znacznie większy nacisk na krojony produkt, a piłujący ruch pozwala na bezproblemowe cięcie. Tego typu rozwiązanie znajduje szerokie zastosowanie. Szczególnie dobrze sobie radzi z produktami miękkimi w środku i twardymi na zewnątrz jak np. dojrzałe pomidory, cytrusy, pieczywo. Nóż z takim ostrzem przypadnie do gustu tym użytkownikom, którzy poszukują narzędzia nie wymagającego regularnego ostrzenia.
BWH to seria noży wykonana na wzór linii MV-H. Zastosowano tu również molibdenowo-wanadową, wysokowęglową, nierdzewną stal MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej, niespotykanej ostrości.
Rękojeść została wykonana z drewna o nazwie Black Pakkawood, którego liczne warstwy zostały pod dużym ciśnieniem i w wysokiej temperaturze sprasowane w jednolity, bardzo trwały, odporny na wilgoć i wodę materiał. Drewniany uchwyt z powłoką antybakteryjną jest łatwy w pielęgnacji niczym plastik, został zabezpieczony trzema perfekcyjnie osadzonymi i wypolerowanymi nitami.
Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.
- Typ stali: MBS-26
- HRC: 58-59
- Materiał rękojeści: drewno black pakkawood
- Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20, krawędź ząbkowana
- Wymiary:
- Długość całkowita (A): 326 mm
- Długość ostrza (B): 211 mm
- Szerokość (C): 46 mm
- Grubość (D): 2.0 mm
- Waga: 155 g
Przydatne informacje:
- Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
- Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.