1pxDarmowa dostawa
1px
Darmowa dostawa (Paczkomaty 24/7) już od 250,00 zł.

MARIENBURG


Firma Marienburg od 21 lat z powodzeniem działa z myślą o dostarczaniu swym klientom najwyższej jakości węgla drzewnego. Produkty firmy powstają w zgodzie z wymaganiami ekologii, a surowcem jest drewno liściaste z estońskich lasów, pochodzące z upraw certyfikowanych przez FSC (Forest Stewardship Council).

O wyjątkowości tych produktów stanowi opatentowany proces produkcyjny, opracowany w 1999 r. przez profesora Jannisa Zandersonsa z Łotewskiego Państwowego Instytutu Chemii Drewna. Proces ten umożliwia wytwarzanie węgla drzewnego pozbawionego jakichkolwiek śladów substancji smolistych, terpentyny i jakichkolwiek dodatków chemicznych. Ta cecha jest kluczowa dla węgla przeznaczonego do grilowania: wszystkie takie niepożądane ślady chemiczne wpływają niekorzystnie na smak potraw i ich bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta.

BEZ DODATKÓW CHEMICZNYCH

Ponad dwadzieścia lat aktywnych starań Marienburg w zakresie czystej i w pełni naturalnej produkcji uczyniło z firmy jednego z największych producentów węgla drzewnego w Europie. Jej produkty są doceniane między innymi przez szefów kuchni najlepszych europejskich restauracji.

Opinie mistrzów grilla i doświadczonych kucharzy z całego świata nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Przyrządzanie potraw na węglu drzewnym z drewna liściastego zawojowało świat przede wszystkim ze względu na jego ekologiczny charakter, różnorodność aromatów, jakie przydaje potrawom i – co nie bez znaczenia – za sprawą łatwości, z jaką czyści się po nim grill.

Rezygnacja ze stosowania dodatków i substancji wiążących (które są wręcz niezbędne np. w produkcji brykietów) sprawia, że spala się on czyściej i wydajniej, pozostawiając po sobie mniej popiołu.

DREWNO LISCIASTE PONAD WSZYSTKO

Węgiel drzewny Marienburg wytwarzany jest z wyselekcjonowanych gatunków drewna. Ma ono większą gęstość, dzięki czemu jego spalanie trwa dłużej. Sprzyja temu też jego uprzednie wysuszenie i oraz wypalenie w ściśle kontrolowanych warunkach w toku procesu wytwórczego.

W produkcji węgla drzewnego można stosować wiele gatunków drewna twardego, a każdy z nich wzbogaca grillowane potrawy o odmienne aromaty.

Dąb jest głównym faworytem, ponieważ ma umiarkowanie dymny aromat, który pasuje do szerokiej gamy potraw – od czerwonego mięsa po ryby. Nie dominuje, ale pozostaje wyrazisty.

Brzoza jest lżejszą odmianą drewna, przez co nadaje potrawom nieco delikatniejszy aromat, opisywany jako „lekki i słodkawy”, często porównywany korzystnie z aromatem drewna klonowego.

Olcha jest znakomitym, wszechstronnym gatunkiem drewna, które nadaje potrawom subtelny, słodki posmak. Choć węgiel olchowy najlepiej sprawdza się w przyrządzaniu ryb, jego delikatny aromat jest miłym dodatkiem do wszystkich potraw, które tradycyjnie przyrządza się na grillu.


Forest Stewardship Council (FSC) jest niezależną organizacją typu non-profit, która została założona w celu wspierania poprawnego przyrodniczo, korzystnego społecznie i opłacalnego ekonomicznie gospodarowania zasobami leśnymi świata.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

1pxZaloguj się
1px Nie pamiętasz hasła? 1px Zarejestruj się

Infolinia:

Telefon: 785 905 095

Email: sklep@ratujesz.pl

1pxProducenci
więcej więcej
1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium