MARIENBURG
Firma Marienburg od 21 lat z powodzeniem działa z myślą o dostarczaniu swym klientom najwyższej jakości węgla drzewnego. Produkty firmy powstają w zgodzie z wymaganiami ekologii, a surowcem jest drewno liściaste z estońskich lasów, pochodzące z upraw certyfikowanych przez FSC (Forest Stewardship Council).
O wyjątkowości tych produktów stanowi opatentowany proces produkcyjny, opracowany w 1999 r. przez profesora Jannisa Zandersonsa z Łotewskiego Państwowego Instytutu Chemii Drewna. Proces ten umożliwia wytwarzanie węgla drzewnego pozbawionego jakichkolwiek śladów substancji smolistych, terpentyny i jakichkolwiek dodatków chemicznych. Ta cecha jest kluczowa dla węgla przeznaczonego do grilowania: wszystkie takie niepożądane ślady chemiczne wpływają niekorzystnie na smak potraw i ich bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta.
BEZ DODATKÓW CHEMICZNYCH
Ponad dwadzieścia lat aktywnych starań Marienburg w zakresie czystej i w pełni naturalnej produkcji uczyniło z firmy jednego z największych producentów węgla drzewnego w Europie. Jej produkty są doceniane między innymi przez szefów kuchni najlepszych europejskich restauracji.
Opinie mistrzów grilla i doświadczonych kucharzy z całego świata nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Przyrządzanie potraw na węglu drzewnym z drewna liściastego zawojowało świat przede wszystkim ze względu na jego ekologiczny charakter, różnorodność aromatów, jakie przydaje potrawom i – co nie bez znaczenia – za sprawą łatwości, z jaką czyści się po nim grill.
Rezygnacja ze stosowania dodatków i substancji wiążących (które są wręcz niezbędne np. w produkcji brykietów) sprawia, że spala się on czyściej i wydajniej, pozostawiając po sobie mniej popiołu.
DREWNO LISCIASTE PONAD WSZYSTKO
Węgiel drzewny Marienburg wytwarzany jest z wyselekcjonowanych gatunków drewna. Ma ono większą gęstość, dzięki czemu jego spalanie trwa dłużej. Sprzyja temu też jego uprzednie wysuszenie i oraz wypalenie w ściśle kontrolowanych warunkach w toku procesu wytwórczego.
W produkcji węgla drzewnego można stosować wiele gatunków drewna twardego, a każdy z nich wzbogaca grillowane potrawy o odmienne aromaty.
Dąb jest głównym faworytem, ponieważ ma umiarkowanie dymny aromat, który pasuje do szerokiej gamy potraw – od czerwonego mięsa po ryby. Nie dominuje, ale pozostaje wyrazisty.
Brzoza jest lżejszą odmianą drewna, przez co nadaje potrawom nieco delikatniejszy aromat, opisywany jako „lekki i słodkawy”, często porównywany korzystnie z aromatem drewna klonowego.
Olcha jest znakomitym, wszechstronnym gatunkiem drewna, które nadaje potrawom subtelny, słodki posmak. Choć węgiel olchowy najlepiej sprawdza się w przyrządzaniu ryb, jego delikatny aromat jest miłym dodatkiem do wszystkich potraw, które tradycyjnie przyrządza się na grillu.
Forest Stewardship Council (FSC) jest niezależną organizacją typu non-profit, która została założona w celu wspierania poprawnego przyrodniczo, korzystnego społecznie i opłacalnego ekonomicznie gospodarowania zasobami leśnymi świata.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.