Nóż do szpikowania Boker Solingen Pure CPM BE
Opis
Nóż do szpikowania ma krótkie szpiczaste ostrze i przez to jest szczególnie przydatny w kuchni. Wszystkie mniejsze prace kuchenne są wykonywane właśnie tym nożem. Do głównych zadań należy - jak sama nazwa wskazuje, szpikowanie a poza tym nóż nadaje się również do obierania owoców i warzyw. Długość całkowita 190 mm, długość klingi 94 mm, grubość klingi 1.5 mm, waga 66 g. Duński styl designu nabrał swojego wyrazu w połowie XX wieku poprzez silne wpływy niemieckiego Bauhausu. Językiem tego stylu jest prosty formalizm, minimalizm, przejrzystość i funkcjonalność. Teorię wymieszano z najnowszymi technologiami dostępnymi na rynku tworząc unikalną całość. Na tej tradycji Jens Anso oparło swoje podstawowe założenia. Doskonale to widać na serii noży Pure. Są wyjątkowe w swej prostocie i klasycznym rysunku, oferując doskonały balans i funkcjonalność. Puryzm designu podkreśla zastosowanie dębu z Bergu na rękojeści. Rysunek słojów jest podkreślony świetnym wykończeniem i zaburzony jedynie trzema nierdzewnymi pinami mocującymi okładkę do tanga. Wykończenie to iście jubilerska praca. Wszystkie powierzchnie i spasowanie wykonywane są ręcznie z najwyższą dbałością o szczegóły. Design to nie wszystko - idąc zgodnie z duchem stylu, zastosowana stal to proszkowa CPM-154, pochodząca z jednej z najbardziej innowacyjnych hut Crucible Industries.
Ten gatunek stali powstaje przez stopienie 154-CM w celu dodania większej ilości karbidków. Następnie stal jest rozpylana w próżni i hartowana w strumieniu zimnego powietrza. Powstały w ten sposób proszek jest spiekany poniżej temperatury topienia. Ten proces pozwala na uzyskanie wyższej ilości karbidków niż w standardowej stali. Polepsza to agresywność cięcia i trwałość krawędzi tnącej. Dzięki temu nóż dłużej pozostaje ostry i przyjemniej się nim pracuje.
Dane techniczne
- Stal klingi: CPM-154
- Długość całkowita: 190 mm
- Długość klingi: 94 mm
- Grubość klingi: 1.5 mm
- Waga: 66 g
- Rękojeść: dąb Berg
- Designer: Jens Anso