W ostatnim czasie bardzo popularne stało się wypiekanie chleba w domu. Wiele osób zastanawia się jak to zrobić. W tym wpisie rozwiejemy wszystkie Wasze wątpliwości. Pokażemy filmik z przepisem, a także listę potrzebnych rzeczy!
Chleb upieczony samodzielnie jest o wiele zdrowszy. Dokładnie wiesz, jakie składniki się w nim znajdują. Poza tym nie znajdziesz w nim konserwantów. Jednak największą zaletą jest to, że możesz go jeść na świeżo, od razu po wyjęciu z piekarnika.
Poniżej prezentujemy film z pełnym przepisem na wypiek domowego chleba ⤵️
Akcesoria do wypieku chleba
O składnikach i sposobie przygotowania już wiemy, czas teraz porozmawiać o akcesoriach.
Foremki – Keksówki
Zaczniemy od foremek do pieczenia chleba, czyli tak zwanych keksówek. Są różne rodzaje i rozmiary, poniżej przedstawimy Wam kilka z nich.
Najprostsza i najtańsza opcja
Keksówka prostokątna, bardzo uniwersalna. Posiada powłokę, dzięki której ciasto nie będzie przylegać, a także chroni foremkę przed korozją i zarysowaniem. Odporna na temperatury do 240 stopni Celsjusza. Ma pojemność prawnie 3 litrów, dlatego przygotujesz w niej chleb dla całej rodziny.
Sprawdź cenę w naszym sklepie!
Keksówka karbowana
Tutaj kształt foremki jest bardziej wymyślny. Jeżeli zależy Wam na unikalnym charakterze, jest to dobra opcja. Od razu po wypieku chleb ma swój kształt, inny niż standardowe chleby. Również ma powłokę, która umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła.
Sprawdź cenę w naszym sklepie!
Wypiekacze do chleba
Z kolejnych akcesoriów mamy urządzenie do samego upieczenia chleba. Może to być najzwyklejszy piekarnik, spokojnie wystarczy. Jeżeli jesteście jednak bardziej ambitni, to możecie skorzystać ze specjalnych wypiekaczy.
I to właściwie tyle, wypiek chleba naprawdę nie jest aż tak skomplikowany. Wystarczy trochę produktów spożywczych, keksówka i piekarnik. Wszystko, czego potrzebujecie możecie znaleźć w naszym sklepie ⤵️